Ülkemiz dünya genelinde hayatı olumsuz etkileyen Covid-19 salgını ile tüm gücüyle mücadele ediyor. Bu kapsamda hükümet tarafından alınan tedbirler, vatandaşımızın duyarlılığı ile bu dönemi geçirip normalleşmek tüm kesimlerin ortak dileğidir.
TÜRKİYE HAYVANCILIK KOOPERATİFLERİ MERKEZ BİRLİĞİ GENEL BAŞKANI AHMET ERTÜRK’ÜN YEMDEKİ AFAKİ FİYAT ARTIŞINA KARŞI BASIN AÇIKLAMASI
Salgın sürecinin başlaması ile ekonomik dengelerde değişim olduğu her sektörü olumsuz etkilediği bu dönemde, hayvancılık sektöründe yem fiyatlarının aniden artış göstermesi yetiştiricileri zor durumda bırakmıştır.
Tarım ve Hayvancılık Stratejik Bir Sektördür
Tüm sektörler arasında en meşakkatli iş olan hayvancılıkta et ve süt geliri ile geçimini sağlayan yetiştiricilerin elde ettiği kazanç yem zamları ile minimize olmuş hatta sıfırlanmıştır. Bu şartlarda üretimini devam ettirmek sürekli zarar ederek çalışmak sektörden çıkışlara ve işsizliğe sebep oluşturacaktır. Ayrıca Covid-19 salgının ortaya çıkardığı bir gerçek her ülkenin gıda da kendi kendine yeterliliğinin önemidir. Ülkeler bundan sonra tarım ve hayvancılık politikalarını bu gerçeğe göre planlayacaklardır. Gıda sektörü en stratejik sektör olma özelliğini her kesime hissettirmiştir. Salgınla birlikte ülkenin gıda ihtiyacını karşılayan tarımın desteklenmesi elzem hal almıştır. Bu dönemde et ve süt üretimine destek vermek üreticinin yanında olmak gerekir. Yem fiyatlarının afaki artması ile üretici nefes alamaz bir hal alması ve üretimden çekilmesi kaçınılmaz bir durumdur. Yem fiyatlarına son iki ay içinde ortalama % 20 zam gelmesi yetiştiricilerin artık bu sektörden çekilmelerine davettir. Küçük aile işletmeleri ve büyük işletmeler artık nefes alacak durumları kalmamıştır. Üretimden çekilmek ülkenin hayvancılık geleceğine darbe vurmaktır.
Gerekli Tedbirlerin Biran Önce Alınmalıdır
Bu kapsamda üretici ve yetiştiricilerimizin hayatlarını idame ettirmelerine imkân sağlayacak tedbirler acilen uygulanmalıdır.
Bu kapsamda; Süt fiyatları biran önce revize edilmelidir. Süt ve besi teşvik primleri güncel hale getirilmedir. Besicilik ve sütçülükle uğraşan çiftçimize yem sübvanse edilerek rahatlatılmalıdır. TMO yem firmalarına ithal hammadde temini konusunda devreye girmelidir. Bu tedbirlerin acilen alınması ve çiftçimize sürdürülebilir ortam oluşturulması için başta Tarım ve Orman Bakanlığımız olmak üzere Ulusal Süt Konseyini, Ulusal Kırmızı Et Konseyini bu menfi duruma müdahale etmeye davet ediyoruz.
Hükümetimiz Üreticiye Destek Olacağını Biliyoruz
Salgında gösteriyor ki Tarım ve Hayvancılık bir ülkenin stratejik sektörü olduğunu bize ispat etmiştir. Üreticimize de hükümetimiz tarafından destek verileceği konusunda hiçbir şüphemiz yoktur. Yem sektörünün bu afaki zamlı fiyatının biran önce normal fiyatlara çekilmesi konusunda ısrarcıyız. Tarım Ve Orman Bakanlığı süt primine yaptığı 5 kuruşluk artırım ile yeme yapılan zam telafi edilemez. Süt teşvik primleri acilen 25 kuruş seviyesine yükseltilmelidir. Hükümetimizin bu konuda gerekli çalışmaların bir an önce yapılıp üretim zincirinin kırılmasının önüne geçeceği inancım tamdır.
‘’Buradan tüm vatandaşlarımıza sesleniyorum; biz üreticiler sizin için her türlü üretim faaliyetini yaparken siz evde kalın, evde hayat ve sağlık var.’’