“Çobanlara Kız Verilmeye Başlanması Hayvancılığa Değer Katacaktır”
Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (HAY-KOOP) Genel Başkanı Ahmet Ertürk, “Global yaşanan bir salgın sürecinde insanların gıdaya ulaşmasının ne kadar önemli olduğu görüldü. Bu noktadan sonra özellikle hayvancılığın vazgeçilmez bir değer olduğu ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının destekleri ile sorunların çözüleceği ortadadır. Girdi maliyetlerinin ürünlere oranı asla yüksek olmamalıdır. Bu oran ürün lehine olduğu sürece sürdürülebilir bir hayvancılıktan söz ederiz” dedi.
Bütün dünyayı etkileyen Kovid-19 salgını hayvancılık sektörüne olan etkilerine değinen Genel Başkan Ertürk, “Kovid-19 salgını tüm sektörlerde olduğu gibi hayvancılık sektörünü de olumsuz etkilemiştir. Özellikle hammadde sıkıntısı zuhur etmiş yem fiyatları orantısız bir şekilde yükselmiştir. Bununla birlikte doğan sorunlar kamu önlemi ile bertaraf edilmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığımızın almış olduğu tedbirlerle birlikte, virüsle mücadelenin sektöre olan etkileri kısa ve uzun vadede en aza indirgenmiştir. Yem fiyatlarında süreçle birlikte başlayan artış üreticiyi olumsuz yönde etkilerken anında tedbir olarak Bakanlığımızca önümüzdeki en kısa sürede ödenmesini temenni ettiğimiz, ilk defa yapılacak olan yem desteği uygulaması gündeme getirilmiştir. Yerinde ve zamanında alınan bu tip önlemlerle, Kovid-19’un sektöre olan olumsuz etkisi en aza indirgenmiştir” diye konuştu
Genel Başkan Ertürk, “Salgınla mücadelede genel olarak uygulanan sokağa çıkma yasaklarında üretimin sağlıklı bir şekilde devam etmesine yönelik olarak, yasağın üretimi engellemeyecek şekilde kısmı bir şekilde uygulanmasının sağlanması; tarlada, ahırda işi olan üreticinin işletmelerinin günlük işlerini gerçekleştirmelerinde, kısıt uygulamaları kapsamı dışında bırakılması işlerin aksamaması adına en büyük kazanım olarak değerlendirebiliriz” şeklinde konuştu.
Ülkemizin hayvan varlığı hakkında da bilgi veren Genel Başkan Ertürk, “Ülkemizde 2019 verilerine göre 17.688.139 adet büyük baş hayvan bulunmakta olup bunun 6.580.753 âdeti sağılan hayvandır. Ülkemiz de özellikle büyükbaş varlığının dönem dönem azalıp artması normal bir durumdur. Hayvan popülasyon artışı girdiler ve çıktılar arasındaki orana bağlıdır. Bu oran çıktılar lehine döndüğün de hayvancının kar marjı yüksek oluyor bu sebepten dolayı üretim ve besleme olanağı yüksek oluyor. Hayvanlar elde tutularak ahırın kapasitesi artırılıyor. Hayvan sayısının artışı ekonomik göstergelere bağlıdır” dedi.
Kurban Bayramı’nın sorunsuz geçileceğini beklediğini ifade eden Genel Başkan Ertürk, “Pandemiden kaynaklanan tedbirler kapsamında tedbirler uygulanacak olması sosyal mesafeye riayet edilmesi ile sorunların minimum sevilerine düşeceğini öngörülmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığının kontrolünde kurban satış alanlarının denetlenmesi ile salgının yayılmasının önüne geçileceği öngörülmektedir” şeklinde konuştu.
Hayvancılığımızın geleceğine de değinen Genel Başkan Ertürk, “Global yaşanan bir salgın sürecinde insanların gıdaya ulaşmasının ne kadar önemli olduğu görüldü. Bu noktadan sonra özellikle hayvancılığın vazgeçilmez bir değer olduğu ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının destekleri ile sorunların çözüleceği ortadadır. Girdi maliyetlerinin ürünlere oranı asla yüksek olmamalıdır. Bu oran ürün lehine olduğu sürece sürdürülebilir bir hayvancılıktan söz ederiz.
Üreten insanların hukuku korunmalı, çiğ süt fiyatları revize edilmelidir. Hayvancılık ve onların güçlü örgütü kooperatifler gıda hijyeni ve aile işletmeciliği yönünden korunan ve yükselen değerimizdir.
Anneler ne zaman ki hayvancılık yapanlara ve çobanlara kız vermeye niyetlendiler, işte o zaman hayvancılık saygınlık ve popülerliğine yeni değerler katacaktır” diye konuştu.