HAYKOOP Merkez Birliğimize bağlı 400 Kooperatif Yöneticisinin katıldığı “2023 Yıl Sonu İstişare Toplantısı” Antalya’da yapıldı. Üç gün süren toplantının açılışında konuşan Merkez Birliği Genel Başkanı Ahmet ERTÜRK; HAYKOOP ailesi olarak yıl boyu yapılan çalışmaların bu toplantıda değerlendirileceğini, karşılaşılan sorunların bizzat ilgililerine iletileceğini, 1163 Sayılı Kooperatifler Kanununda bazı değişiklikler yapıldığını, 2023 Yılı sonuna kadar her tarımsal örgütün kendi kanununa göre kurulan üst birliğe ortak olarak dikey teşkilatlanmasını sağlaması gerektiğini, aksi halde desteklerden yararlanamayacağını, Merkez Birliği olarak Bakanlıklar nezdinde sorunlarını çözmeye çalıştıklarını, bu toplantıda; KOOPBİS Sistemi, Mevzuat çalışmaları, Denetim, Sözleşmeli Üretim, Hayvancılık Destekleri, Sigorta uygulamaları, Kooperatifçilik Eğitimi, Mesleki Yeterlilik, Tarımsal Amaçlı Örgütlerin Derecelendirilmesi gibi konularda bilgiler verileceğini belirterek Tarım ve Orman Bakanlığı ve TARSİM ’den katılanlara teşekkür etti.
Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Emre GÜRÇAY, Ülkemiz Hayvancılığı ve Hayvancılıktaki Destekleme uygulamaları konusunda sunum yaptı. Ülkemizin 16,7 Milyon Büyükbaş, 53,4 Milyon Küçükbaş varlığı ile yıllık yaklaşık 2,2 Milyon ton Kırmızı et, 21,5 Milyon Ton süt, 2,4 Milyon Ton kanatlı eti üretimiyle önemli bir potansiyele sahip olduğunu, Yapılan ıslah çalışmalarının sonucu olarak sütte laktasyon verimlerinin arttığını, Süt Ürünleri Dış Ticaretinde net ihracatçı olduğumuzu, Hayvancılık desteklerinin günün şartlarına göre sürekli artırıldığını, Hayvansal Üretimde Sözleşmeli Üretime geçildiğini, bu uygulamanın özellikle üreticinin haklarını korumakla birlikte sanayici ve tüketicinin de haklarını korumaya yönelik olduğunu, Bu kapsamda yaygınlaştırılacak hayvan sigortasıyla ilgili de bilgi verileceğini dile getirdi. Toplantıya katılan Proje Geliştirme ve Altyapı Daire Başkanlığı Çalışma Grup Sorumlusu Şifai Şerif TARAYICI da özellikle süt ve buzağı desteklemeleri ile ilgili uygulamaları anlatarak katılımcıların sorularını cevapladı.
TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) Hayvancılık Grup Müdürü Orhan SARITEPE de TARSİM ve Hayvan Hayat Sigortaları hakkında sunum yaptı. Devlet Destekli Hayvan Hayat Sigortalarının yaygınlaşması için çalışmalar yapıldığını, Bakanlığın yeni uygulamaya koyduğu sözleşmeli süt üretiminde Dar Kapsamda 90.000 TL bedeli olan bir büyükbaş hayvanın sigorta priminin teşvik amaçlı 284 TL olarak belirlendiğini, Peşin ödeme, Engelli ve Şehit/Gazi yakını gibi indirimler olduğunu belirterek Sigorta uygulamalarında verdiği örneklerle üreticinin hayvanının ve üretiminin sigorta ile nasıl korunduğunu anlattı.
Toplantıya katılan Prof. Dr. Selahattin KUMLU, “Kooperatiflerde İdeal Yönetim, Ortaklarla Diyalog, Kadın ve Gençlerin kooperatif faaliyetlerine katkıları” konusunda;
Genel Başkan Yardımcısı Faruk ÖZEN, “Merkez Birliği Çalışmaları, KOOPBİS, Denetim Yönetmeliği, 1.1.2024 de yürürlüğe girecek kanun” hakkında;
Merkez Birliği Koordinatörü Mehmet TAŞAN; “Mesleki Yeterlilik, Kooperatifçilik Eğitim Yönetmeliği ve HAYKOOP Eğitim Birimi” Hakkında;
Merkez Birliği Sigorta Teknik Personeli Tuna TOSUN ise; “Sözleşmeli Üretimde Sigorta Şartı ve HAYKOOP Sigorta Birimi” Hakkında sunumlar yaparak katılımcıların sorularına cevap verdiler.
Toplantının son gününde toplantıya katılan Bölge Birliği Başkanları çalışmaları hakkında bilgiler verdiler. Toplantının bitiminde katıların topluca Aile Fotoğrafı çekildi.