9/09/2019-21/09/2019 Tarihleri arasında 2. Uluslararası Coğrafi işaretli Ürünler Zirvesi Ankarada gerçekleştirilecektir.
TÜRKİYE’NİN COĞRAFİ İŞARET POTANSİYELİNİN HAREKETE GEÇİRİLMESİ
Coğrafi işaretler altında ürünlerin tanıtımı ve korunması, bugün sadece yüksek ekonomik kazanç elde edilmesine, kaliteli üretimin teşvik edilmesine ve kârın adil dağıtılmasına katkı sağlamıyor. Coğrafi işaretler, kendi topraklarının ürünlerini bir markaya dönüştürmelerine katkı sağlayarak kırsal topluluklar için kültürel ve ticari anlamda “yeniden doğuş” anlamına geliyor.
Küresel pazardaki rekabet giderek şiddetleniyor. Gelişmekte olan ülkelerin günümüz ham ve düşük katma değerli ürünlerden oluşan sınırlı ürün ve ihracat çeşitliliği karşısında, satışlardan daha yüksek getiri elde edebilmesi için “kaliteli markalar” geliştirmeleri gerekiyor.
Bu ülkelerin çevresel varlıklarından gelen yiyecekler, tarım ya da el sanatları ürünlerinin doğal kalitesi, gelişmekte olan ülkelerin yerel topluluklar aracılığıyla “sürdürülebilir kalkınma hedefleri”ne ulaşması ve büyüyen uluslararası ticaretten yararlanmasında büyük vaatlerde bulunuyor.
Coğrafi işaretler, ülkelerin yeniden doğuşu için eşsiz bir fırsat sunuyor: dünya genelinde rekabet edebilecek mükemmeliyete sahip yerel ürünlerde ustalaşabilen küçük ve yerli üreticilerin geleneksel bilgisi, geleceğin kazananı olacak…
Metin alıntısı https://www.cografiisaretlerzirvesi.com/ adresinden alınmış olup ayrıntılı bilgiye ilgili web adresinden ulaşabilirsiniz.
- ULUSLARARASI COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER ZİRVESİ 2019
KONFERANS PROGRAMI
1. Gün 19 Eylül 2019 |
09:00 Kayıt
10:00 Açılış Konuşmaları
Gürsel Baran, Ankara Ticaret Odası Başkanı
- Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Başkanı
Mustafa Varank, T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanı
Dr. Bekir Pakdemirli, T.C Tarım ve Orman Bakanı
Ruhsar Pekcan, T.C Ticaret Bakanı
Emine Erdoğan, T.C. Cumhurbaşkanı Eşi
11:30 Coğrafi İşaretler Fuarı Açılışı
12:00 Öğle Yemeği Arası
13:00 I. Oturum
COĞRAFİ İŞARETLERE ULUSLARARASI YAKLAŞIMLAR
OTURUM BAŞKANI
Yavuz Tekelioğlu, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı
YUVARLAK MASA
John A.Clarke, Avrupa Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü – Uluslararası İlişkiler Birimi Direktörü
Claude Vermot-Desroches, Uluslararası Coğrafi İşaretler Ağı Organizasyonu (OriGIn) Başkanı
Jean-Louis Buer, Ulusal Menşe ve Kalite Enstitüsü (INAO) Eski Direktörü
Ellio De Tullio, De Tullio &Partners – Avukat
Dmitry Zvyagintsev, BM Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) – Politika Memuru
Rocco Palma, İtalya Ankara Büyükelçiliği – Kültür Birimi Yöneticisi
14:30 Kahve Arası
14:40 II. Oturum
360° COĞRAFİ İŞARETLER
AÇILIŞ KONUŞMASI
Boris Minialai, Metro Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı
OTURUM BAŞKANI
Cem Seymen, Gazeteci, Televizyon Programcısı ve Ekonomist
YUVARLAK MASA
Hakan Kızıltepe, Türk Patent ve Marka Kurumu – Coğrafi İşaretler Daire Başkanı
Birol Uluşan, Metro Toptancı Market Gıda Kategori Müdürü
Osman Özkan, SS Bursa Bölgesi Tarım Kooperatifleri Birliği Başkanı
Ebru Baybara Demir, Şef ve Sosyal Girişimci
Kemal Varım Numanoğlu, MEB Mesleki ve Teknik Okullar Genel Müdürü
15:20 Kahve Arası
15:30 III. Oturum
COĞRAFİ İŞARETLERDE TÜRKİYE NASIL İLERLEMELİ?
OTURUM BAŞKANI
Ali Ekber Yıldırım, Dünya Gazetesi Köşe Yazarı
YUVARLAK MASA
Aykut Kırbaş, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Genel Sekreteri
Ayşin Işıkgece, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Genel Müdürü
Yavuz Tekelioğlu, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı
Dilara Koçak, İyi Yaşam ve Beslenme Uzmanı
Berrin Bal Onur – Neşe Biber, Antre-Gourmet İstanbul Kurucu Ortakları
Serhan Hacısüleyman, Denizbank Tarım Bankacılığı Grubu Satış ve Performans Yönetimi Grup Müdürü
17:00 Kahve Arası
17:10 IV. Oturum
KIRSAL KALKINMADA COĞRAFİ İŞARETLERİN ROLÜ ve ÖNEMİ
OTURUM BAŞKANI
Selim Çağatay, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkan Yrd.
YUVARLAK MASA
Dr. Ayşegül Selışık, BM Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) – Türkiye Temsilci Yardımcısı
Yrd. Doç. Pramila Adeline Crivelli, Frankfurt Goethe Üniversitesi, Ekonomi Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Öğretim Görevlisi
Özgür Akif Tel, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı – Stratejik Pazarlama Daire Başkanı
Gülşen Keskin, T.C. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi
François Viel, Fransa Ankara Büyükelçiliği – Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan için Tarım Müşaviri
2. Gün: 20 Eylül, 2019 |
09:30 V. Oturum
ANKARA’NIN COĞRAFİ İŞARETLERİ
OTURUM BAŞKANI
Aslı Şafak, Gazeteci, Televizyoncu, Yazar
YUVARLAK MASA
Prof. Gürsel Dellal, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü ve Hayvan Yetiştiriciliği Bölümü Öğretim Üyesi
Prof. Ufuk Tansel Şireli, Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdür Yardımcısı
Prof. Nevzat Artık, Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü
Dr. Öğr. Üyesi Ayşem Yanar, Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi
Ali İhsan Güçlü, Ankara Ticaret Odası, Doğal Taş, Mermer Ve Hazır Beton İmalatçıları Meslek Komitesi Başkanı
11:00 Kahve Arası
11:15 VI. Oturum
COĞRAFİ İŞARETLER YÖNETİŞİM ve DENETİM SİSTEMİ
OTURUM BAŞKANI
Kaan Dericioğlu, TOBB Türkiye Patent ve Marka Vekilleri Meclisi Başkanı
YUVARLAK MASA
Dr. Sertaç Dokuzlu, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Öğretim Üyesi
Neşe İloğlu, Türk Patent ve Marka Kurumu – Sınai Mülkiyet Uzmanı
Selim Çağatay, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkan Yrd.
Oğuz Şahin, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü – Daire Başkanı
Huriye Kayabaşı Özener, Geleneksel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Derneği (GÜCİSDER) Başkanı
12:45 Öğle Yemeği Arası
14:00 VII. Oturum
COĞRAFİ İŞARETLERDE ULUSAL VE ULUSLARARASI BAŞARI ÖRNEKLERİ
OTURUM BAŞKANI
Prof. Dr. Beraat Özçelik, İstanbul Teknik Üniversitesi, Kimya Metalurji Fakültesi Dekanı, Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Rektör Yardımcısı
YUVARLAK MASA
Fatima Amehri, Fas Coğrafi İşaretli Argan Yağı Derneği Başkanı
Özlem Sarı, Erdek Ticaret Odası Başkanı
Monique Bagal, Hukuk ve Coğrafi İşaretli Ürünler Uzmanı
Mauro Rosati, Kaliteli Tarımsal Gıda Ürünlerinin Korunması ve Değerlendirilmesi Vakfı (QUALIVITA) Genel Direktörü
Dr. Muthuswamy Anandaraj, GI TAGGED Pvt. Ltd. Yardımcı Komiseri
15:30 Kahve Arası
15:45 VIII. Oturum
FİKRİ SİNAİ HAKLAR AÇISINDAN COĞRAFİ İŞARETLER
OTURUM BAŞKANI
Prof. Dr. Habib Asan, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı
YUVARLAK MASA
Belgin Sağdıç, , Ankara Ticaret Odası Meclis Üyesi, Marka ve Patent Vekili, TOBB Patent ve Marka Vekilleri Sektör Meclisi- Başkan Yardımcısı, Patent ve Marka Vekilleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi
Türkay Alıca, Avukat ve Hukuk Müşaviri
Marina Foschi, Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Hukuk, Uluslararası Tasarım Tescili, Ticari Markalar Sektörü, Endüstriyel Tasarımlar ve Coğrafi İşaretler Bölümü Hukuk Müşaviri
Dr. Benedetta Ubertazzi, Milano-Bicocca Üniversitesi Hukuk Profesörü; Saint-Petersburg Devlet Üniversitesi, Hukuk Fakültesi, Federal Devlet Bütçe Yüksek Öğretim Kurumunda Öğretim Üyesi, Studio Ubertazzi Sahibi
Boris Osgnach, Avrupa Toplulukları Ticari Marka Birliği (ECTA) Coğrafi İşaretler Komitesi Başkan Yardımcısı
Rocco Palma, İtalya Ankara Büyükelçiliği – Kültür Birimi Yöneticisi; Roma Catholic University of Sacred Heart Ekonomi Fakültesi, Fikri Mülkiyet ve Uluslararası Ticaret Hukuku Bölümüde Öğretim Üyesi
17:00 Kahve Arası
17:15 IX. Oturum
COĞRAFİ İŞARETLER ve ÜRETİCİ ÖRGÜTLERİ
OTURUM BAŞKANI
İrfan Donat, Tarım Editörü
YUVARLAK MASA
Cesare Mazzetti, Kaliteli Tarımsal Gıda Ürünlerinin Korunması ve Değerlendirilmesi Vakfı (QUALIVITA) Başkanı
Gianluca Agati, Siraküza Limon Konsorsiyumu Başkanı
Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi
Oriol Calvo, Avrupa Seramik Kentleri Grubu (AEuCC) Mali ve İdari Direktörü
Lütfi Bayraktar, FİSKOBİRLİK Başkanı
Cécile Arondel-Schultz, Rokfor Peyniri Konfederasyonu Genel Sekreteri
3. Gün: 21 Eylül, 2019 |
10:00 X. Oturum
COĞRAFİ İŞARETLERİN GASTRONOMİ ve YEREL TURİZMİN GELİŞMESİNDEKİ ETKİSİ
OTURUM BAŞKANI
Deniz Gürel, Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü
YUVARLAK MASA
Prof. Fügen Durlu Özkaya, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı
Dr. Natalia Mogol, Moldova Devlet Fikri Mülkiyet Hakları Kurumu (AGEPI) Marka ve Endüstriyel Tasarım Bölümü Müdür Yardımcısı
Zeki Açıköz, Türkiye Aşcılar Federasyonu(TAFED) Başkanı
Tur11:30 Kahve Arası
11:45 XI. Oturum
COĞRAFİ İŞARETLERDE TİCARİLEŞTİRME ve İNOVASYON UYGULAMALARI
OTURUM BAŞKANI
Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya, Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi
YUVARLAK MASA
Ruth R. Ferreiros, Galiçya Tarımsal Gıda Kooperatifleri Derneği (AGACA) Sosyoekonomik Çalışmalar ve Eşitlik Sorumlusu
Prof. Alberto Grandi, Parma Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi
Tejas SJ, GI Tagged Pvt. Ltd. CEO’su
Doç. Dr. Remziye Yılmaz, Hacettepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Erdoğan Güneş, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Dilek Sivri Özay, Hacettepe Üniversitesi Gıda Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı
13:15 Öğle Yemeği Arası
16:30 XII. Oturum
MAHALLİ İDARELER ve COĞRAFİ İŞARETLER
AÇILIŞ KONUŞMASI
Mansur Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı
OTURUM BAŞKANI
Işıl Açıkkar, TRT 1 Ana Haber Sunucusu
YUVARLAK MASA
Doç. Dr. Asım Balcı, Altındağ Belediye Başkanı
Fethi Yaşar, Yenimahalle Belediye Başkanı
Dr. Duhan Kalkan, Kalecik Belediye Başkanı