ÇİĞ SÜTÜN SINIFLANDIRILMASI VE NUMUNE ALIMI

ÇİĞ SÜTÜN SINIFLANDIRILMASI VE NUMUNE ALIMI

EĞİTİMİ YAPILDI

 

 

            Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (HAYKOOP), Türkiye Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Merkez Birliği (KÖY-KOOP),Türkiye Ormancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (OR-KOOP), Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği (TARIM-KOOP) tarafından ortaklaşa düzenlenen ve Alman Kooperatifleri Konfederasyonu (DGRV) Türkiye Temsilciliğince desteklenen Çiğ Sütün Sınıflandırılması ve Numune Alımı  Eğitim Programı Tarım ve Orman Bakanlığı Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonunda yapıldı. Kooperatif Merkez Birliklerine bağlı Hayvancılık faaliyetinde bulunan kooperatiflerin teknik elemanlarının katıldığı eğitim toplantısının açılışında konuşma yapan HAYKOOP Genel Başkanı Ahmet ERTÜRK, ”1163 Sayılı Kooperatifler Kanununda yapılan değişikliklerle Kooperatiflerin dikey teşkilatlanmasıyla ilgili düzenleme yapıldığını, Yem fiyatlarındaki artışların yetiştiriciyi zor durumda bıraktığını, Çiğ İnek Sütünün Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliğ çerçevesinde üreticilerin bağlı bulunduğu örgüte başvurması gerektiğini, KÖY-KOOP ve TARIM-KOOP Merkez Birlikleriyle birlikte analiz sisteminin kurulması ile ilgili araştırmalar neticesinde sözleşme aşamasına geldiklerini, sistemi kullanacak olan teknik personelin eğitimi çok önemli olduğunu” belirtti.   

 

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros ÖZER de Numune alımı sırasında dikkat edilecek hususlar ve Numunenin muhafazası, saklanması ve transferi konusunda görsel olarak bilgiler verdi.

HAYKOOP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Haykoop Bölge Başkanı Faruk ÖZEN de Çiğ Sütün Kaliteye Göre Sınıflandırılması konusunda bilgiler vererek, Numune alımından analiz sonuçlarının Bakanlığa gönderilmesine kadar olan safahatı açıkladı.

Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Burhanettin DEMİROK ve Hayvancılık Genel Müdürlüğü Altyapı ve Çevre İzleme Daire Başkanı Emre GÜRÇAY da bu süreçte Kooperatiflerin sorumlulukları ve Bakanlığın yetki ve görevlerini anlattı.

            Hayvancılık Genel Müdürlüğü Yazışım Sistem Sorumlusu Yusuf Bahçeci de Analiz ve laboratuvar Personel Eğitimi konusunda bilgi vererek sistemin nasıl çalışacağını anlattı.

            Toplantı süresince; Sağdığı sütün numunesinin alınıp analiz yapılmasını isteyen tüm kooperatif ortağı çiftçilerin sütlerinin işbirliği protokolü çerçevesinde kendilerine en yakın kooperatif laboratuvarında analiz ve tahlil yaptırılabilecek düzenleme yapılmasının kararlaştırıldığı, Sütümüz ne kadar kaliteli olursa süt ürünü ihracatımızın gittikçe artacağını ve süt ürünü ihracatıyla hem ülkemiz ve tarımımız, hem de süt sağan üreticimizin kazançlı çıkacağı anlatıldı.

Okunma Sayısı: 552

Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği © 2023

Yukarıöveçler Mh. Lizbon Cd. No:32/6 Çankaya / Ankara TEL:(0312) 438 48 48

Geliştirici ©