TARIMSAL ÜRETİME DAİR DÜŞÜK FAİZLİ YATIRIM VE İŞLETME KREDİSİ TEBLİĞ YAYINLANDI
ZİRAAT BANKASI VE TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNCE TARIMSAL ÜRETİME DAİR DÜŞÜK FAİZLİ YATIRIM VE İŞLETME KREDİ KULLANDIRILMASINA İLİŞKİN UYGULAMA ESASLARI TEBLİĞİ YAYIMLANDI.
Tebliğ, 2/1/2020 tarihli ve 2015 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Karar kapsamında, 1/1/2020-31/12/2022 yılları arasında (bu tarihler dahil) T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince kullandırılacak yatırım ve işletme kredileri ile tarım hayvancılığa verilen destekler.
Özellikli İndirim Kriterleri;
Karar kapsamında kredilerden yararlanacak olan üreticiler, Sütçü ve kombine sığır yetiştiriciliği, damızlık düve yetiştiriciliği, büyükbaş hayvan besiciliği ve küçükbaş hayvancılık konularında, belirtilen illerde faaliyet gösteren/gösterecek üreticiler öncelikli bölge yatırımı özellikli kriterinden faydalanacaklardır.
- Sütçü ve kombine sığır yetiştiriciliği için yatırım ve işletme kredilerinde
- Standart faiz indirimi %50.
- İlave olarak öncelikli bölge indirimi %10.
- Atıl işletme alımı için %10,
- Yurtiçi hayvan alımında %10,
- 40 yaş altı genç çiftçi için %10,
- Kadın çiftçi için %10
gibi ilaveler ile toplam faiz indirimi %100 olup kullanılacak kredi, sıfır faize kadar düşmekteir.
- Damızlık düve yetiştiriciliği ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapacak bir çiftçi için başlangıç indirimi %75,
- Besilik hayvan yetiştiriciliğinde başlangıç faiz indirimi %50 den başlayarak,
ilave indirimler ile faiz oranlarının %100’üne kaadar yatırımlar desteklenebilmektedir.
YEM BİTKİSİ EKİLİŞ İLE İLGİLİ ŞARTLAR
Yatırım seçeneklerinden yararlanmak için büyükbaş hayvancılıkta hayvan başına 1 dekar, küçükbaş hayvancılıkta ise 10 hayvan için 1 dekar yem bitkisi ekilişi ÇKS kayıtlı olma şartı bulunuyor. Süt sığırcılığında asgari yem bitkisi ekilişi sağmal hayvan sayısına göre belirlenecektir.
GENÇ ÇİFTÇİLER;
Bireysel başvurularda genç çiftçi indiriminden faydalanmak için başvuru tarihinde 41 yaşından gün alamamak gerekiyor. Tüzel kişiliklerde ise genç çiftçinin şirket ortaklığının %51 hissesine sahip olma şartı ile kredi süresince şirket ortaklığını devretmemesi gerekmektedir.
KADIN ÇİFTÇİLER;
Kadın çiftçi ilave indiriminden faydalanmak için gerçek kişilerde kadının kendi adına üretim yapıyor veya yapacak olması, tüzel kişiliklerde ise tıpkı genç çiftçide olduğu gibi %51 hisseye sahip olması gerekiyor.
SÜTÇÜ VE KOMBİNE SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ;
Bu kapsamda kredi kullanacaklara 50 baş kapasite ile faaliyet gösteriyor veya 50 baş kapasiteli işletme kuracaklar ya da mevcut kapasitelerini 50 başa çıkaracaklar. yararlanabileceklerdir.
Mevcut hayvan ırkları aşağıda belirtilen ırklarla uyumlu olmalıdır.
Bu alanda alınacak sütçü ırklar; Jersey, Holstein ve Avrupa kırmızıları, kombine ırklar ise; Montbeliard, Brown Swiss ve Simental ırkları olacaktır. Alınacak hayvanlar e-ıslah veri tabanına kayıtlı olmalıdır.
Bu kapsamda hayvan alımı haricinde barınak yapımı ve tadilatı, süt sağım ünitesi, süt soğutma tankı, yem hazırlama ünitesi, balya makinesi, çayır biçme makinesi, silaj makinesi, hayvan yatağı ve gübre yönetimi ile ilgili yatırımlara da kredi kullandırılacaktır.
DAMIZLIK DÜVE YETİŞTİRCİLİĞİ;
Bu kapsamda yatırım yapacak çiftçilere yine sütçü ve kombine sığır yetiştiriciliğinde istenilen hayvan ırkları ve şartları yanında yurtiçinden işletmeye alınacak düvelerin ari işletmelerden alınma şartı getirilmiş. Alınacak hayvanlar 4 ay ile 13 ay yaş aralığında olması gerekiyor.
BÜYÜKBAŞ BESİCİLİK;
Diğerlerinde olduğu gibi besicilik işletmesinin de minimum kapasitesinin 50 baş olma şartı var. Yine diğer alanda verilen alet ve ekipmanlar için yatırım kredisi alınabilecek. İşletmeye alınacak hayvanların en fazla 20 aylık ve Bakanlık kayıt sistemine kayıtlı olma şartı aranacak.
KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK;
Bu alanda istenilen en az kapasite rakamları koyunda; en az 250 baş, keçide en az 100 baş, küçükbaş hayvan besiciliğinde ise; en az 250 baş kapasiteye sahip olmak ya da mevcut kapasitesini bu rakamlara çıkarmak şartı aranacaktır.
Küçükbaş hayvan temininde dişi hayvanlar için 6-24 ay arası, erkek hayvanlar ise en az 3 ay yaş şartı getirilmiş.
YEM BİTKİSİ KREDİSİ
Üreticilerin tek veya çok yıllık yem bitkisi ekilişlerine en az 10 dekar olmak üzere kredi verilecektir. Ayrıca bu kapsamda yapay çayır veya mera ekilişi içinde kredi kullandırılacaktır.
TARIM MAKİNELERİ VE TRAKTÖR ALIMI
Tebliğde çiftçilerin sabit süt sağım makinesi, tam otomatik süt sağım makinesi ve sabit güneş enerjisi sistemlerine yatırım kredisi verilecektir. Yeni veya 8 yaş altı olmak üzere traktör alımlarında da kredi kullandırılacaktır. Traktör kredisi alacak çiftçilerin bitkisel üretim, küçükbaş veya büyükbaş hayvancılık ile kanatlı hayvancılık kollarından en az biri ile faaliyet göstermesi şartı aranacaktır.
KOOPERATİF VE BİRLİKLER İÇİN TARIM MAKİNE PARKI
Tebliğ kapsamında 1163 sayılı tarımsal kalkınma kooperatifleri ile 5200 sayılı üretici birlikleri ortakları/üyeleri için ihtiyaç duyacakları toprak işleme, ekim, dikim, söküm, hasat vb. konularda tarım aletlerinin alımında düşük faizli kredi kullanabilecekler. Bu amaçla hizmet verilmesi öngörülen yerde mevcut potansiyel için gerekli traktör, biçerdöver, diğer hasat makineleri, çayır biçme makinesi, balya makinesi, silaj makinesi, silaj paketleme makinesi, pulluk, patoz ve mibzer alımına yönelik yatırım kredileri bu kapsamda değerlendirilecektir.
KOOPERATİFLER VE BİRLİKLER
1) Karar kapsamında işletme ve/veya yatırım kredisi kullandırılacak tarımsal amaçlı kooperatiflerin asgari otuz ortaklı; üretici birliklerinin ise asgari on altı üyeli olması gerekmektedir.
2) Tarımsal amaçlı kooperatiflerin ve üretici birliklerinin tüzel kişilikleri üzerinden yapılan üretim faaliyetlerine yönelik olarak, Kararda belirtilen üretim konularında olmak ve yukarıda belirtilen teknik kriterleri karşılamak kaydıyla, tarımsal üretimin ve istihdamın arttırılması, tarımsal ürünlerin işlenmesi, değerlendirilmesi ve pazarlanması amacıyla geliştirecekleri projelerini ilgisine göre Bankaya veya TKK’ya sunarak kredi talebinde bulunabilirler. Kredi değerlendirmeleri Banka ve TKK’nın kendi usul ve esaslarına göre yapılır.
3) Tarımsal amaçlı kooperatiflerin ve üretici birliklerinin kendi üretim faaliyeti olmamakla birlikte, sadece ortakların/üyelerinin üretim maliyetlerinin azaltılmasına yönelik olarak toplu girdi alımına yönelik (gübre, yem, tohum, ilaç, mazot vb.) kredi talepleri bu kapsamda değerlendirilir. Ortaklarına/üyelerine düşük maliyetli girdi temin etmek üzere kredi talep edecek tarımsal amaçlı kooperatif ya da üretici birlikleri, kredi başvurusunda temin edilecek girdileri satın alacak ortaklarının/üyelerinin isimleri ve alacakları tarımsal girdi miktarı ile bu girdilerin ilgili firmalardan satın alma ve ortaklarına/üyelerine satış fiyatlarını liste halinde yazılı ve elektronik ortamda, ilgisine göre Banka veya TKK’ya bildirir.
4) Tarımsal amaçlı kooperatiflerin ve üretici birliklerinin ortaklarının/üyelerinin kapasiteleri ile uyumlu olmak kaydıyla ortak sağım ünitesi (sağım makinesi/sistemi ve soğutma tankı alımı) ve süt analiz cihazı alımına yönelik kredi talepleri de bu kapsamda değerlendirilir. Bu amaçla kredi talep edecek tarımsal amaçlı kooperatif ya da üretici birlikleri, kredi başvurusunda ortak sağım ünitesinden yararlanacak ortaklarının/üyelerinin isimlerini ve sağmal hayvan varlıkları ile ilgili bilgileri yazılı bir liste halinde ilgisine göre Banka veya TKK’ya bildirir.
5) Çay ekicileri kooperatiflerinin, ortakları adına ilgili kayıt sistemi/belge dikkate alınarak belirlenen ekim alanlarına göre ihtiyaç duyulan çay üretimi ile ilgili girdi ihtiyaçlarının düşük maliyetli olarak karşılanması amacıyla işletme kredisi talepleri bu kapsamda değerlendirilir. Ortaklarına düşük maliyetli girdi temin etmek üzere kredi talep edecek çay ekicileri kooperatifleri, kredi başvurusunda temin edilecek girdileri satın alacak ortaklarının/üyelerinin isimleri ve alacakları tarımsal girdi miktarı ile bu girdilerin ilgili firmalardan satın alma ve ortaklarına/üyelerine satış fiyatlarını liste halinde yazılı ve elektronik ortamda, ilgisine göre Banka veya TKK’ya bildirir.
6) Bu maddenin üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkraları kapsamında kooperatiflere veya birliklere kredi kullandırılmış olması halinde ortaklarına/üreticilerine aynı girdiler için mükerrer kredi kullandırılmaz. Ancak, ortaklarının/üreticilerinin farklı bir ürün için aynı girdi teminine yönelik kredi taleplerinde bu fıkra uygulanmaz.
YATIRIM KONUSUNA GÖRE ÖNCELİKLİ İLLER
- Sütçü Ve Kombine Sığır Yetiştiriciliği: Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, Eskişehir, Isparta, İstanbul, İzmir, Karaman, Kayseri, Kırklareli, Konya, Kütahya, Manisa, Mersin, Muğla, Nevşehir, Niğde, Sakarya, Tekirdağ, Uşak.
- Damızlık Düve Yetiştiriciliği: Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bingöl, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Konya, Malatya, Muş, Osmaniye, Samsun, Sivas, Tunceli, Trabzon, Van, Yozgat.
- Büyükbaş Hayvan Besiciliği: Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Gaziantep, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Konya, Malatya, Manisa, Muğla, Niğde, Tekirdağ, Uşak, Şanlıurfa.
- Küçükbaş Hayvancılık: Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Ankara, Antalya, Balıkesir, Batman, Bingöl, Bitlis, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hakkari, Iğdır, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kayseri, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Niğde, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Tunceli, Uşak, Van, Yozgat.
Okunma Sayısı: 2710
-
HAYKOOP MERKEZ BİRLİĞİNDEN BÖLGE ZİYARETLERİ16.11.2023
-
KOOPERATİFÇİLİK EĞİTİMLERİ ONLİNE OLARAK DEVAM EDİYOR18.09.2023
-
Kooperatifçilik Eğitimlerimize Aydında Başladık.27.07.2023
-
HAYKOOP MERKEZ BİRLİĞİNDEN YENİ TARIM VE ORMAN BAKANIMIZ YUMAKLI’YA ZİYARET21.06.2023
-
ZORUNLU KOOPERATİFÇİLİK EĞİTİMİ05.05.2023
-
BÜYÜK HAYKOOP AİLESİ ANTALYADA BULUŞTU14.12.2022
-
14.11.2022
-
CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN29.10.2022
-
TARIMSAL DESTEKLER AÇIKLANDI21.10.2022
-
ÖRGÜTLÜ YETİŞTİRİCİLERE UCUZ ARPA TAHSİSLERİ BAŞLADI19.10.2022
-
ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI28.09.2022
-
2020/4 NOLU DÜŞÜK FAİZLİ YATIRIM VE İŞLETME KREDİSİ UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI21.09.2022
-
SÜT ÜRETİCİ TEMSİLCİLERİ HAZİNE VE MALİYE BAKAN YARDIMCISI İLE BİR ARAYA GELDİ16.09.2022
-
ET VE SÜT KURUMU SÖZLEŞMELİ BESİCİLİK İLE ÜRETİCİLERE PAZAR VE FİYAT GARANTİSİ SUNUYOR…06.09.2022
-
2022 YILI MISIR ALIM FİYAT VE POLİTİKALARI23.08.2022
-
Besilik Erkek Sığır İthalat Başvuru Duyurusu23.08.2022
-
Besilik Erkek Sığır İthalat Başvuru Duyurusu23.08.2022
-
Yetiştiricilerimizi Mağdur Eden Buzağı Desteklemesindeki Üreme Parametreleri Değişti06.08.2022
-
2.GRUP EĞİTİCİLERİN EĞİTİMİ PROĞRAMI TAMAMLANDI26.07.2022
-
MERKEZ BİRLİĞİNİN 2021 YILI OLAĞAN MALİ GENEL KURULU YAPILDI26.07.2022
-
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Ziyareti24.05.2022
-
TARIMSAL ÜRETİMDE DÜŞÜK FAİZLİ KREDİNİN SÜRESİ UZATILDI30.04.2022
-
EĞİTİCİLERİN EĞİTİMİ TAMAMLANDI20.04.2022
-
TARIMSAL ÜRETİMDE DÜŞÜK FAİZLİ KREDİNİN SÜRESİ UZATILDI12.04.2022
-
SÖZLEŞMELİ TARIM DANIŞMANLIĞI TEBLİĞİ YAYIMLANDI12.04.2022
-
TAK-Bİ PROJESİ 2. DÖNEM YÖNLENDİRME KURULU TOPLANTISI DENİZLİ’DE YAPILDI07.04.2022
-
SÜT FİYATLARI ZİRVESİ İÇİN GENEL BAŞKAN ERTÜRK KÜLLİYEDE…18.03.2022
-
HAYKOOP MERKEZ BİRLİĞİNDEN TARIM VE ORMAN BAKANI KİRİŞCİYE ZİYARET18.03.2022
-
SÜT SEKTÖR TOPLANTISI YAPILDI08.03.2022
-
YENİ ATANAN TARIM VE ORMAN BAKANI KİRİŞÇİ GÖREVE BAŞLADI07.03.2022
-
(ICA) GENEL BAŞKANI ANKARA DA TOPLANTI DÜZENLEDİ06.03.2022
-
GENEL BAŞKANIMIZ TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ GENEL MÜDÜRÜNÜ ZİYARET ETTİ02.03.2022
-
TAKBİ PROJESİ ÇALIŞMA GRUBU TOPLANTISI YAPILDI02.03.2022
-
ÇİĞ SÜTÜN SINIFLANDIRILMASI VE NUMUNE ALIMI04.01.2022
-
SÜT ANALİZ LABORATUVARI SÖZLEŞMESİ İMZALANDI04.01.2022
-
Yıl Sonu İstişare Toplantısı Sonrası Basın Açıklaması28.12.2021
-
YÜKSELEN DEĞER KOOPERATİFÇİLİK VE KOOPERATİF İSTİŞARE TOPLATIMIZI GERÇEKLEŞTİRDİK28.12.2021
-
Hazinenin Özel Mülkiyetinde olan ve Devletin hüküm ve tasarrufunda olan yerlerin tarımsal üretim yapılmak üzere KİRALANMASI16.09.2020
-
ONLİNE EĞİTİMLERİMİZ01.09.2020
-
ÇİĞ SÜT 3 TL OLMALI19.08.2020
-
Kurban Bayramınız Mübarek Olsun30.07.2020
-
Haykoop Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tarım Ve Orman Bakan Yardımcımız Fatih Metin Beye Ziyarette Bulundu27.07.2020
-
KOOPERATİFLERDE LİDER YÖNETİCİLİK29.06.2020
-
1 HAZİRAN DÜNYA SÜT GÜNÜ01.06.2020
-
Ramazan Bayramımız Kutlu Olsun.24.05.2020
-
ÇİĞ SÜT DESTEĞİ ve SÜT PİYASASININ DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN KARAR09.05.2020
-
TARIMSAL ÜRETİME DAİR DÜŞÜK FAİZLİ YATIRIM VE İŞLETME KREDİSİ TEBLİĞ YAYINLANDI25.03.2020
-
2020 GENEL KURUL TARİHLERİ16.03.2020
-
BAŞIMIZ SAĞOLSUN01.03.2020
-
HAY KOOP BÖLGE BİRLİK BAŞKANLARI AFYONKARAHİSAR' DA TOPLANDI06.02.2020
-
2019 YILI EYLÜL, EKİM, KASIM AYLARI MÜSTAHSİL KAYITLARININ 31 OCAK 2020 TARİHİNE KADAR YAPILMASI GEREKMEKTEDİR.23.01.2020
-
2018 YILI 2. DÖNEM BUZAĞI DESTEK ÖDEMELERİ 24 OCAKTA BAŞLIYOR22.01.2020
-
TÜM KOOPERATİF YÖNETİCİLERİNİN DİKKATİNE !16.01.2020
-
Sütte Kayıtdışılık, Tüm Üreticilerimize ve Sektöre büyük zarar vermektedir.16.01.2020
-
Buzağı destek ödemeleriyle ilgili talimat geldi ay sonunda ödenecek16.01.2020
-
SÜTTE KAYIT DIŞI SATIŞLAR ÜRETİCİYE VE ÜLKE EKONOMİSİNE ZARAR VERİYOR16.01.2020
-
KASDEP PROJESİ ÖDEMELERİ 1 YIL ERTELENDİ08.01.2020
-
Yeni Yılınız Kutlu Olsun,31.12.2019
-
YÜKSELEN DEĞER KOOPERATİFÇİLİK - ANTALYA21.12.2019
-
Süt Kanser Yapmaz!16.11.2019
-
DÜNYADA TARIMI KOOPERATİFLEŞMEDEN GELİŞTİREN ÜLKE YOK !16.10.2019
-
DESTEKLEME TEBLİĞİ AÇIKLANDI16.10.2019
-
TAKBİ Projesi Yönlendirme Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi18.09.2019
-
TÜRKİYE GENELİ KOOPERATİFÇİLİK KONULU ORTAOKULLAR ARASI RESİM YARIŞMASI17.09.2019
-
3. TARIM ŞURASI 201927.08.2019
-
TAKBİ Projesi 13. Grup Toplantısı21.08.2019
-
2019 TMO HUBUBAT ALIM FİYATLARI AÇIKLANDI16.08.2019